Waarom aardgasvrij?

De temperatuur op aarde stijgt de laatste jaren snel door de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2). Daardoor verandert het klimaat. Die klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Om ervoor te zorgen dat de klimaatverandering beheersbaar blijft, neemt Nederland maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In 2050 moet dat 95% minder zijn. Die broeikasgassen komen bijvoorbeeld vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas in een cv-ketel.

Op zoek naar aardgasvrije warmte-oplossingen
We moeten dus op zoek naar andere, duurzame manieren om alle gebouwen mee te verwarmen. Daarvoor heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar kansrijke warmte-oplossingen voor ’s-Heerenberg-Oost en Lengel. Het wijk-warmteplan is daar het resultaat van. Het plan beschrijft ook hoe we samen kunnen gaan werken aan een aardgasvrij ’s-Heerenberg-Oost en Lengel.

Meer informatie
Op 7 december 2023 heeft er een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over het wijk-warmteplan. Bekijk hier de getoonde presentatie van deze bijeenkomst. Het plan is samengevat in een informatieve flyer die u hier kunt terugvinden: Flyer aardgasvrij

U kunt volledige wijk-warmteplan hier lezen: Wijkwarmteplan

Weten of jouw woning in een collectief of individueel gebied ligt? Zie onderstaande kaart.

Om het wijk-warmteplan op te kunnen stellen, heeft de gemeente in 2023 eerst onderzoek laten doen naar kansrijke warmte-oplossingen voor de wijk. De uitkomsten van dat onderzoek zijn vastgelegd in een uitgebreide rapportage. U kunt het onderzoeksrapport hier vinden: Onderzoeksrapport

Mijn woning verduurzamen: hoe pak ik dat aan?
Alle bewoners en woningeigenaren van ’s-Heerenberg-Oost/Lengel kunnen aan de slag met energiebesparing. Goed isoleren is altijd rendabel, maar ook kleine maatregelen kunnen een groot verschil maken. Het Energieloket Achterhoek helpt u hier graag mee verder! U kunt daar terecht voor bijvoorbeeld:

  • Bezoek van een energiecoach
  • Bezoek aan huis door een energieadviseur
  • Adviseringsdiensten, zoals uw eigen Woningverbeterplan
  • Informatie over beschikbare subsidies en leningen

Voor meer informatie kunt u terecht op www.achterhoeksenergieloket.nl of door contact op te nemen met de klantenservice van Energieloket Achterhoek via 0314 – 82 03 60.