Mirjam Bloemendal

Hallo ‘s-Heerenberg-Oost!

Juli 1971 zie ik het levenslicht in een mooie nieuwe flat aan het Bergherveld. Ik ben dus een geboren en getogen ’s-Heerenbergse. En daar ben ik trots op!

Mijn ouders konden deze geheel nieuwe woning betrekken na hun trouwen. Als ik op hun verhalen af ga dan hebben zij daar een hele prettige tijd gehad. Een nieuwe, jonge buurt met veel echtparen in een soortgelijke situatie als die van hen. Er zijn daar vriendschappen ontstaan die ze nog steeds hebben. Voor hun een spannende en leuke tijd. Zelf heb ik uiteraard geen herinneringen aan die eerste jaren.

Na een aantal jaar stond er gezinsuitbreiding op de planning en kregen mijn ouders de mogelijkheid om te verhuizen naar een eengezinswoning aan de Burgemeester Rietveldstraat. Daar heb ik wel nog heel prettige herinneringen aan. Een onbezorgde tijd in een rustige buurt. Spelende kinderen op straat want dat kon toen allemaal nog.

Nog weer een aantal jaar later zijn wij als gezin verhuisd naar ‘de andere kant van de bult’: het viaduct bij Laco. Mijn opa en oma woonden op de Stokkumseweg in een woning die ze zelf hadden gebouwd en mijn ouders hebben die woning overgenomen. Mijn opa en oma zijn gaan wonen in de Galamastraat. Ik herinner me uit die tijd dat ik regelmatig met mijn oma boodschappen ging doen bij de A&O en ik bij de slager altijd een plakje worst kreeg. Daarna brood halen bij Marietje van bakker Gunsing, waar ik altijd met een lekker broodje de deur uit ging.

Ik zat inmiddels op de openbare basisschool in ’s-Heerenberg. En gelukkig had ik nog een aantal vriendjes en vriendinnetjes die aan de andere kant van ’s-Heerenberg woonden. Op de Stokkumseweg vond ik het namelijk best heel saai als kind. Er woonden weinig kinderen in onze directe omgeving waar ik mee kon spelen. In mijn beleving woonden er alleen oude en saaie mensen. Uren en uren heb ik doorgebracht in de Hangaarts, waar enkele vriendinnetjes van mij woonden. Heerlijk! Ik wilde er het liefst iedere dag wel spelen. Altijd kinderen beschikbaar voor verstoppertje, buskruit of een ander spel.

Nu ben ik sinds kort vanuit mijn rol als sociaal werker bij Stichting Welcom een aantal uurtjes per week betrokken bij de ontwikkeling van allerlei plannen in ’s-Heerenberg-Oost. Ik ben geraakt door het enthousiasme van de betrokkenen binnen dit project. Zowel van bewoners uit de wijk als de professionals die vanuit verschillende instanties hun bijdrage leveren. Het resulteert in een aantal praktische ontwikkelingen zoals op korte termijn het inrichten van het info-trefpunt. Ik hoop hier dan ook een bijdrage aan te kunnen leveren met als resultaat een wijk waar het prettig wonen is en waar mensen weer wat meer naar elkaar omkijken.