Mevrouw te Pas

Onder de mensen

Ik ben geboren en getogen in ’s-Heerenberg. In november 1943 zag ik het levenslicht vlakbij Kasteel Huis Bergh. Daar woonde ik met mijn ouders in de Nieuwstraat totdat ik ging trouwen. Samen met mijn man verhuisde ik naar een flat hier in de omgeving. Dit was niet al te groot maar prima voor ons.

Na 5 jaar werd de flat te klein omdat we gezinsuitbreiding kregen. We verhuisden naar deze huidige woning waar ik inmiddels 47 jaar met veel plezier woon. In de tussentijd is er veel veranderd in ‘s-Heerenberg. De supermarkt, drogisterij, kapper, groenteboer, bakker en pinautomaat zijn helaas allemaal verdwenen. Het enige wat er nu nog is, is Resto De Bongerd. Vooral de supermarkt mis ik. Een klein winkeltje met de eerste levensbehoeften zou ik al fijn vinden. Voor boodschappen moet ik nu naar de stad. Dit is wel bekend terrein voor mij, want vroeger werkte ik daar in een kruidenierswinkeltje. Nu ga ik met de Arriva bus of met de buurtbus richting de stad, dat gaat prima. Het kost 80 cent en ik ben er in tien minuten. Het verbaast mij elke keer weer dat ik meestal alleen in de bus zit. Dit zegt misschien wel iets over de bekendheid van deze voorzieningen. Niet veel mensen maken hier gebruik van omdat ze niet weten dat dit mogelijk is. Ik zoek graag dit soort zaken zelf uit maar kan mij voorstellen dat niet iedereen dat kan of doet.

Een van mijn mooiste herinneringen aan ’s-Heerenberg-Oost is de Galamaschool. De school is op vijf minuten loopafstand van ons huis. Hier ben ik 29 jaar lang actief geweest met van alles en nog wat. Ik hielp bijvoorbeeld met lezen, fruit snijden en met het jaarlijkse kamp als leiding. Ik ging 29 jaar lang mee op kamp als ‘tante Sis’. Zo noemde ze mij dan. Ik nam de kinderen onder mijn hoede en vond het belangrijk dat iedereen mee kon gaan. Ik vond dat altijd heel erg mooi om te doen. Het trekt mij nog steeds om nog iets voor de Galamaschool te gaan doen, maar helaas lukt dat niet meer vanwege rugproblemen. Ik heb er een mooie tijd gehad. Door zelf stappen te zetten kun je veel mensen ontmoeten en leuke momenten samen meemaken.

Ik vind het belangrijk om zelf bezigheden op te zoeken om onder de mensen te komen. Zo ga ik graag naar het maandelijkse koffiemomentje op de woensdagmiddag bij Resto De Bongerd: de Hollandse Soosmiddag. Het is er altijd erg gezellig, ik ga er graag naar toe en ik vind het leuk om weer even iets anders te doen. Hier zouden meer mensen van moeten weten. Ik hoop hier binnenkort meerdere inwoners te ontmoeten.