Gewipte tegels maken plaats voor groen

Op 15 april 2023 trapten we het eerste officiële Tegelwip-seizoen in Montferland af in
’s-Heerenberg-Oost en Lengel. Onder de vlag ‘Montferland Weet van Water’ willen gemeente, Waterschap Rijn en IJssel, Plavei en Stichting Steenbreek aandacht voor groen. Minder tegels zorgt voor meer bijen en vlinders, meer verkoeling op warme dagen en het regenwater kan de grond in.

Samen aan de slag
Wethouder Ingrid Wolsing stak samen met bestuurders van Waterschap Rijn en IJssel, woningstichting Plavei en Stichting Steenbreek en studenten van Hogeschaal Larenstein de handen uit de mouwen aan de Ganzenpeppel in ’s-Heerenberg. Zij verwijderden hier de overbodige tegels en zaaiden tijdelijk bloemenmengsel in.

Nieuwe planten voor meer vogels en insecten
Na een moeilijke start door de droge zomer zijn de bloemzaadjes in de tweede helft van het seizoen toch nog aangeslagen. Bijen en insecten hebben hier het afgelopen seizoen van kunnen profiteren. Het plantvak is inmiddels voorzien van goede plantgrond en vandaag is het plantvak ingeplant met nieuwe vaste planten. Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze trekken door hun bloemen en vruchten vogels, bijen, hommels en andere vliegende insecten aan. Een mooi resultaat en een stap in de goede richting!

Ben je nou helemaal betegeld?!
Ook in 2024 organiseert Montferland Weet van Water weer tegelwipacties ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’. Doe mee en vervang jouw tuintegels ook voor groen. De gemeente stimuleert dit vanaf komend voorjaar ook met een nieuwe subsidieregeling. Wil je meer weten en bent je alvast op zoek naar tuintips? Kijk dan op www.weetvanwater.nl. Vind hier binnenkort ook meer informatie over de tegelwipacties.

Klik op onderstaande foto’s aan om zo groter te zien.

< Terug naar nieuwsoverzicht