Annie Jansen

Annie vertelt over Oost

Dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam als pedicure. Inmiddels woon ik alweer 30 jaar in mijn huidige woning. Ik was vier jaar oud toen ik in deze wijk ben komen wonen en ben er met veel plezier opgegroeid. Het was in die tijd een hele levendige buurt. In alle straten werd van alles georganiseerd. Iedereen was zeer actief en betrokken. Met de carnaval werd de straat afgezet en stond er een enorme tent. Later hebben we verschillende feestjes met de carnaval bij ons onder de carport gevierd. De garage werd omgetoverd tot een bar. Grote fusten bier en een keuken om hamburgers te bakken. Het was altijd een groot feest en we hingen er met de benen uit. Dit werd langzaam steeds minder en is inmiddels helemaal verdwenen. Onze kinderen hebben de carnaval hier leren vieren doordat wij dat zelf zo organiseerde. Mijn mooiste herinnering aan het wonen in ’s-Heerenberg-Oost is de saamhorigheid die in de buurt leefde tijdens de carnaval. Dat was altijd heel erg gezellig. Helaas bestaat de buurtvereniging niet meer. Hierdoor zijn naast carnaval verschillende mooie tradities verloren gegaan.

Buitenspelen
Als we verder teruggaan in de tijd herinner ik mij veel van het buitenspelen als kind. We waren altijd buiten en deden van alles. Kikkers vangen bij de Wètering en spelen in de maïsvelden bij de Tüger. Niets was ons te gek. Het maïsveld was voor ons net een doolhof en fantastisch om in te spelen. Ondanks dat hier veel kinderen in de buurt wonen, zie ik ze niet vaak meer buitenspelen. Vroeger had je hier ook een prachtig groot buitenbad. Daar waren wij altijd te vinden als het mooi weer was. Dat was de plek waar je mensen kon ontmoeten. Jammer dat dit buitenbad er nu niet meer is.

Woensdags geld
Een andere mooie herinnering is het ‘woensdags geld.’ In het midden van de week kreeg je een kwartje. Dan gingen we na schooltijd naar Marietje de bakker. Zij had een hele rij met snoepjes achter de toonbank staan waar we uit konden kiezen. Elk snoepje kostte 1 cent. Hooguit 5. Een lange rij ontstond, met kinderen die van een kwartje behoorlijk wat snoep konden gaan halen. Voor ons groot feest maar voor Marietje wat minder. Zij was er natuurlijk hartstikke druk mee.

Trefpunt de Bongerd
Op de plek waar Marietje de bakker ooit zat, zit sinds kort Trefpunt de Bongerd. Ik zit in de actieve bewonersgroep en heb geholpen met de inrichting van dit trefpunt. Het is goed dat het trefpunt er is gekomen. Voor de oudere doelgroep is het leuk om onder de mensen de komen en/of te blijven. Hopelijk zorgt het ook voor meer bedrijvigheid en hebben de jongeren er ook iets aan. Wie weet wordt er in de toekomst ook iets voor kinderen en jongeren georganiseerd.